TORTELL DE REIS 2
Ingredients:
- 325 gr. de farina de força.
- 2 ous (mitjans).
- 70 gr. de sucre.
- 65 gr. de mantequilla.
- 1 polsim de sal.
- 130 ml. De llet.
- 1 sobre de llevat de panaderia (seca).
- La ralladura d’una llimona o el
suc de mitja llimona. ( podem optar per posar o una cosa o l’altra)
Farcit
de massapa:
- 125 gr. de sucre.
- 125 gr. de sucre llustre.
- Una mica d’aigua per lligar-ho
tot.
Decoració:
- Fruita confitada.
- 1 ou per pintar.
- 50 gr. de sucre.
Imprecindible
per al tortell: Una figureta d’un rei, una fava i
una corona (per coronar el rei) opcional: altres figures per despitar.
Preparació:
Comencem
preparant la massa: En un bol posem la mantequilla en pomada, els dos ous
sencers, el sucre, la sal i batim be
afegint al final la pell de llima rallada (si no optem per ficar el suc que el
posarem més endavant)
Escalfem
una mica la llet al microones (sense que arribi a bullir, sols volem que agafi
una mica de temperatura) i dissolem la llevadura de panaderia. Mesclem be fins
que el llevat es desfasi i ho afegim al bol amb els ous.
Tamisem la farina. Incorporem la meitat de la farina,
poc a poc, al bol dels ous i llet mentrestant
anem batin amb la batedora elèctrica.
Quan
la pasta comença a tenir una consistència cremosa canviem l’accessori de la
batedora pel d’amassar incorporem la farina restant. Amassem una estona fins
que tot lligui. Si no ens agrada trovar la pell de llima rallada i preferim
només el sabor, aquí es quan afegirem el suc de la mitja llima (tenint en
compte que NO em posat la pell rallada)
Ha
de quedar una massa “pejajosa” però que es pot treballar i manipular.
La
reservem en un bol i la tapem amb paper de film. La deixem en un lloc càlid
sense corrent d’aire fins que dobli el seu volum, jo la tapo amb una manta per
donar-li més calor, i espero unes dos hores.
Mentrestant
preparem el farciment, jo l’he fet de massapà però el podeu fer del que voleu o
sense farciment, això a gust del consumidor, en un bol barregem els tres
ingredients fins aconseguir una massa homogènia que es pot treballar molt be.
L’emboliquem amb paper de film per evitar que es ressequi fins l’hora
d’utilitzar-la
Passat aquest temps
de fermentació, despeguem la massa del bol amb l’ajuda d’una espàtula i la
dipositem sobre una superfície lleugerament enfarinada.
Aplanem
un poc la massa, doblem la massa sobre sí mateixa i amassem estirant-la amb
l’ajuda de la ma, fent sempre un sol moviment. Girem la massa 90º i repetim
l’operació (es mes difícil d’explicar que de fer). No es tracta d’amassar-la
molt, es estirar, amb la ma, -plegar- girar 90º, i repetir l’operació, així uns
6-7 cops.
Fem un cilindre amb
el massapà que teníem fet i emboliquem la figura del rei i la fava amb paper
d’alumini i l’introduïm al massapà.
Estenem la massa de
brioix fiquem el cilindre de massapà al mig i tanquem donant-li forma de tub,
fem moviments oscil·lants avant i atràs per donar-li forma de cilindre i
sellar-ho be. Tanquem els extrems formant un cercle; com un donuts.
Posem el tortell
sobre una làmina de silicona en la safata del forn i pintem amb l’ou batut.
Tenim el forn a 30º , posem un got d’aigua calenta al centre del tortell pintat
per fora amb mantequilla per evitar que al bufar el tortell s’enganxi al got.
El got d’aigua
calenta serveix per evitar que el tortell es sequi, deixem tornar a fermentar
fins que dobli el seu volum (aproximadament un hora).
El treiem del forn,
tornem a pintar amb l’ou batut, li posem
la fruita confitada que més ens agradi i ens mullem una mica les mans, remenem
el sucre i l’espolvorejem sobre el tortell (al fer-ho així queden granets de
sucre). Mentrestant em precalentat el forn a 175º, Posem el tortell a coure uns
15 minuts, més baix del centre del forn per evitar que es cremi la superfície.
Vigilem la cocció per que cada forn es diferent i els temps que es donen sempre
són aproximats, més val menys temperatura i més temps que al revés ja que es
cremaria de fora i quedaria cru de dintre.
Quan sigui cuit el
traiem del forn i el deixem refredar sobre una rejilla, compte al manipular-lo
ja que es molt esponjós i es pot trencar.
Es una meravella
per als sentits, esponjós, suau i d’un sabor fantàstic, ... espero que sigueu
coronats reis ja que així es com quedareu al presentat aquest tortell als
vostres invitats .
BON PROFTI!!!!
1 comentarios
Amb aquest tortell...segur que vas ser el Rei de la casa!!!
ResponEliminaFeliç 2013!!!
Olga