TORTELL DE REIS 2

Per 02:00 ,






Ingredients:

-     325 gr. de farina de força.
-     2 ous (mitjans).
-     70 gr. de sucre.
-     65 gr. de mantequilla.
-     1 polsim de sal.
-     130 ml. De llet.
-     1 sobre de llevat de panaderia (seca).
-     La ralladura d’una llimona o el suc de mitja llimona. ( podem optar per posar o una cosa o l’altra)


Farcit de massapa:

-     125 gr. de sucre.
-     125 gr. de sucre llustre.
-     Una mica d’aigua per lligar-ho tot.

Decoració:
    
      -      Fruita confitada.
-     1 ou per pintar.
-     50 gr. de sucre.









Imprecindible per al tortell: Una figureta d’un rei, una fava i una corona (per coronar el rei) opcional: altres figures per despitar.



Preparació:


            Comencem preparant la massa: En un bol posem la mantequilla en pomada, els dos ous sencers, el sucre, la sal i batim  be afegint al final la pell de llima rallada (si no optem per ficar el suc que el posarem més endavant)

            Escalfem una mica la llet al microones (sense que arribi a bullir, sols volem que agafi una mica de temperatura) i dissolem la llevadura de panaderia. Mesclem be fins que el llevat es desfasi i ho afegim al bol amb els ous.

            Tamisem  la farina. Incorporem la meitat de la farina, poc a poc, al bol dels ous i llet mentrestant  anem batin amb la batedora elèctrica.

            Quan la pasta comença a tenir una consistència cremosa canviem l’accessori de la batedora pel d’amassar incorporem la farina restant. Amassem una estona fins que tot lligui. Si no ens agrada trovar la pell de llima rallada i preferim només el sabor, aquí es quan afegirem el suc de la mitja llima (tenint en compte que NO em posat la pell rallada)

            Ha de quedar una massa “pejajosa” però que es pot treballar i manipular.

            La reservem en un bol i la tapem amb paper de film. La deixem en un lloc càlid sense corrent d’aire fins que dobli el seu volum, jo la tapo amb una manta per donar-li més calor, i espero unes dos hores.


            Mentrestant preparem el farciment, jo l’he fet de massapà però el podeu fer del que voleu o sense farciment, això a gust del consumidor, en un bol barregem els tres ingredients fins aconseguir una massa homogènia que es pot treballar molt be. L’emboliquem amb paper de film per evitar que es ressequi fins l’hora d’utilitzar-la

Passat aquest temps de fermentació, despeguem la massa del bol amb l’ajuda d’una espàtula i la dipositem sobre una superfície lleugerament enfarinada.

            Aplanem un poc la massa, doblem la massa sobre sí mateixa i amassem estirant-la amb l’ajuda de la ma, fent sempre un sol moviment. Girem la massa 90º i repetim l’operació (es mes difícil d’explicar que de fer). No es tracta d’amassar-la molt, es estirar, amb la ma, -plegar- girar 90º, i repetir l’operació, així uns 6-7 cops.












Fem un cilindre amb el massapà que teníem fet i emboliquem la figura del rei i la fava amb paper d’alumini i l’introduïm al massapà.

Estenem la massa de brioix fiquem el cilindre de massapà al mig i tanquem donant-li forma de tub, fem moviments oscil·lants avant i atràs per donar-li forma de cilindre i sellar-ho be. Tanquem els extrems formant un cercle; com un donuts.

Posem el tortell sobre una làmina de silicona en la safata del forn i pintem amb l’ou batut. Tenim el forn a 30º , posem un got d’aigua calenta al centre del tortell pintat per fora amb mantequilla per evitar que al bufar el tortell s’enganxi al got.

El got d’aigua calenta serveix per evitar que el tortell es sequi, deixem tornar a fermentar fins que dobli el seu volum (aproximadament un hora).

El treiem del forn,  tornem a pintar amb l’ou batut, li posem la fruita confitada que més ens agradi i ens mullem una mica les mans, remenem el sucre i l’espolvorejem sobre el tortell (al fer-ho així queden granets de sucre). Mentrestant em precalentat el forn a 175º, Posem el tortell a coure uns 15 minuts, més baix del centre del forn per evitar que es cremi la superfície. Vigilem la cocció per que cada forn es diferent i els temps que es donen sempre són aproximats, més val menys temperatura i més temps que al revés ja que es cremaria de fora i quedaria cru de dintre.






 Quan sigui cuit el traiem del forn i el deixem refredar sobre una rejilla, compte al manipular-lo ja que es molt esponjós i es pot trencar.

Es una meravella per als sentits, esponjós, suau i d’un sabor fantàstic, ... espero que sigueu coronats reis ja que així es com quedareu al presentat aquest tortell als vostres invitats .



BON PROFTI!!!!

            
























Altres receptes

1 comentarios

  1. Amb aquest tortell...segur que vas ser el Rei de la casa!!!
    Feliç 2013!!!
    Olga

    ResponElimina