PASTÍS DE "LA CUCAFERA DE TORTOSA"
És una criatura mitològica, semblant a una tortuga amb el cap com el d’un cocodril que obre i tanca la boca amb molt de soroll espantant als nens.
Segons la mitologia, treia foc pels ullals i bromera per la boca, i era qui custodiava a la princesa Rubí dels possibles pretendents. Aquest esser perdia tots els seus poders i força si li tallaven la cua i les orelles i llavors es convertia en una bèstia mansa. Va ser el príncep Rufolet (vingut d’unes terres molt llunyanes) qui allibera a la princesa i convertí la Cucafera en una bèstia mansa.
Es present a totes les festes importants de la ciutat, junt amb els gegants (Rubí, i Rufolet) i els capgrossos.
Si feu una passejada per Tortosa, coincidint amb alguna festa, tindreu l’ocasió de conèixer-la.
INGREDIENTS:
- Per preparar el flam de Xixona:
§ 1 sobre de Flam per a 8 racions.
§ 1 barra de torró de Xixona de 200 gr.
§ ½ lt. De llet.
§ ½ lt. De nata per cuinar.
- Per a preparar la Pasta :
§ 250 gr. De bescuits de soletilla.
§ 1 got de cafè fort (dels d’aigua).
§ ½ got de licor (whisky, moscatell,... al gust de cadascú).
§ 3 Kiwis.
PREPARACIÓ:
Ratllem la barra de Xixona en un bol, li afegim la llet i la nata, reservant un got per poder dissoldre el flam. Posem a bullir la mescla, removent-ho contínuament per evitar que s’enganxi. Si no es desfà bé el xixona, podem passar-ho pel turmix (per poder muntar el pastís no s’ha de deixar refredar del tot).
Agafem els bescuits i els remullem amb el cafè fort i el mig got de licor. Donem forma a la base amb els bescuits i anem intercalant capes de flam amb les de bescuit, per finalitzar el cobrim amb flam i per sobre amb rodanxes de Kiwi donant-li li forma d’escates.
Jo en lloc de cafè i licor, vaig fer una versió apta per a tots els públics i vaig fer-la amb llet i cacau.
Aquesta recepta me la va donar la Sra. Mª Cinta, una Tortosina de solera, que em va animar a provar de fer-la.
BON PROFIT!!!!
1 comentarios
Francesc tot duna no veia que eran rodanxes de kiwi,però passant les fotos m'he adonat,quina cucada de Cucafera,no el coneixia aquest postre,peò ara mateix l'apunto.
ResponEliminaBona setmana Santa i molts petons.