PASTÍS DE "LA CUCAFERA DE TORTOSA"

Per 08:29 , ,



            La Cucafera és  un dels símbols més emblemàtics de la ciutat de Tortosa.

 És una criatura mitològica,  semblant a una tortuga amb el cap com el d’un cocodril que  obre i tanca la boca amb molt de soroll espantant  als nens.






 Segons la mitologia, treia foc pels ullals i bromera per la boca, i era qui custodiava a la princesa Rubí dels possibles pretendents. Aquest esser perdia tots els seus poders i força si li tallaven la cua i les orelles i llavors es convertia en una bèstia mansa. Va ser el príncep Rufolet  (vingut d’unes terres molt llunyanes) qui allibera a la princesa i convertí la Cucafera en una bèstia mansa.  






Es present a totes les festes importants de la ciutat, junt amb els gegants (Rubí, i Rufolet)  i els capgrossos.

            Si feu una passejada per Tortosa, coincidint amb alguna festa, tindreu l’ocasió de conèixer-la.





INGREDIENTS:

-          Per preparar el flam  de Xixona:

§         1 sobre de Flam per a 8 racions.
§         1 barra de torró de Xixona de 200 gr.
§         ½  lt. De llet.
§         ½  lt. De nata per cuinar.

-          Per a preparar la Pasta:

§         250 gr. De bescuits de soletilla.
§         1 got de cafè fort (dels d’aigua).
§         ½ got de licor (whisky, moscatell,... al gust de cadascú).
§         3 Kiwis.


PREPARACIÓ:

Ratllem  la barra de Xixona en un bol,  li afegim la llet i la nata, reservant un got per poder dissoldre el flam. Posem a bullir la mescla,  removent-ho contínuament per evitar que s’enganxi. Si no es desfà bé el xixona,  podem passar-ho  pel turmix  (per poder muntar el pastís no s’ha de deixar refredar del tot).

Agafem els  bescuits i els remullem amb el cafè fort i el mig got de licor. Donem forma a la base amb els bescuits i anem intercalant capes de flam amb les de bescuit, per finalitzar el cobrim amb flam i per sobre amb rodanxes de Kiwi donant-li li forma d’escates.

Jo en lloc de cafè i licor, vaig fer una versió apta per a tots els públics i vaig fer-la amb llet i cacau.

Aquesta recepta me la va donar la Sra. Mª Cinta, una Tortosina de solera, que em va animar a provar de fer-la.


BON PROFIT!!!!

Altres receptes

1 comentarios

  1. Francesc tot duna no veia que eran rodanxes de kiwi,però passant les fotos m'he adonat,quina cucada de Cucafera,no el coneixia aquest postre,peò ara mateix l'apunto.
    Bona setmana Santa i molts petons.

    ResponElimina